Giriş/Amaç: Özellikle hospis ortamlarında palyatif bakım alan kanser hastaları, acı ile ilişkili derin zorluklarla karşı karşıyadır. Öz-şefkat, özellikle zor zamanlarda ihtiyaçların karşılanmasını sağlayan kişisel bir kaynak ve öz-bakım için destektir. Bununla birlikte, özellikle hospis bakımı alan kanser hastaları arasında öz-şefkate ilişkin araştırma kanıtları, bütünleştirici bir inceleme kullanılarak henüz gözden geçirilmemiştir. Bu bütünleştirici derleme, palyatif bakım alan kanser hastaları arasında öz-şefkat anlayışını geliştirmeyi amaçlamaktadır; incelenen popülasyonda öz-şefkat ile ilgili yayınlanmış araştırma makalelerini analiz etmeye odaklanmaktadır.
Gereç ve Yöntem: Kanser hastaları arasında öz-şefkat üzerine literatürü entegre etmek için, Sistematik İncelemeler için Tercih Edilen Raporlama Öğeleri ve meta-analiz ifadelerini kullanarak sistematik bir bütünleştirici inceleme gerçekleştirdik.
Bulgular: Öz-şefkat kanser hastalarında psikososyal iyilik halinin iyileştirilmesiyle ilişkilendirilmiş olsa da, çalışmaların çoğu depresyon, anksiyete, stres ve kanserin yeniden ortaya çıkma korkusu konularına odaklanmıştır; çok az makale palyatif bakım hastalarının bakımı için gerekli olan önemli kavramları incelemiştir ve incelenen 12 makaleden yalnızca 2'si yaşam kalitesini ve diğeri tedaviye uyumu ele almıştır. Ayrıca, makalelerin hiçbiri öz-şefkatin kanser hastalarının fiziksel/fizyolojik acıları, başa çıkma ve yaşam memnuniyeti üzerindeki ilişkisini veya etkisini araştırmamıştır; bu önemli boşluklar, bu alanlarda daha fazla araştırma yapılması gerektiğinin altını çizmektedir.
Sonuç: Genel olarak bu derleme, palyatif bakımda öz-şefkat müdahalelerinin potansiyelinin altını çizmekte ve bu yaklaşımın acıyı bütünsel olarak hafifletmeye yönelik şefkatli özüyle uyum göstermektedir.
ABSTRACT
Background/Objective:: Cancer patients receiving palliative care, particularly in hospice settings, face profound challenges associated with suffering. Self-compassion is a personal resource and support for self-care that ensures needs are met, especially during difficult times. However, the research evidence for self-compassion, especially among cancer patients receiving hospice care, has yet to be reviewed using an integrative review.
Material and Methods: To integrate the literature on self-compassion among cancer patients, we conducted a systematic integrative review using the Preferred Reporting Items for Systematic Reviews and meta-analysis statements.
Results: While self-compassion has been correlated with improved psychosocial well-being in cancer patients, the majority of the studies focused on aspects of depression, anxiety, stress and fear of cancer reoccurrence; very few articles have delved into crucial concepts essential for the care of palliative care patients with only 2 out of the 12 articles studied resilience one addressing quality of life and another exploring treatment adherence. Moreover, none of the articles has explored the relationship or impact of self-compassion on cancer patients’ physical/physiological suffering, coping, and life satisfaction; these notable gaps underscore the necessity for further research in these areas.
Conclusion: Overall, this review underscores the potential of self-compassion interventions in palliative care, aligning with this approach's compassionate essence to holistically alleviate suffering.