0.05). Annelerin yaşam kalitesi açısından fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Annelerin üst ekstremite fonksiyonları ve özürlülük düzeyleri benzer olduğu için omuz ağrıları özürlülük tiplerinde benzerdir. Psikolojik faktörlerin ağrı ve fonksiyonellik gibi fiziksel yüklere bağlı kas iskelet sistemi sorunlarını etkileyebileceğini ve birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz." /> 0.05). Annelerin yaşam kalitesi açısından fark yoktu (p>0.05). Sonuç: Annelerin üst ekstremite fonksiyonları ve özürlülük düzeyleri benzer olduğu için omuz ağrıları özürlülük tiplerinde benzerdir. Psikolojik faktörlerin ağrı ve fonksiyonellik gibi fiziksel yüklere bağlı kas iskelet sistemi sorunlarını etkileyebileceğini ve birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz."/>

Engelli Çocuğu Olan Annelerin Omuz Ağrısı, Üst Ekstremite Fonksiyonelliği ve Yaşam Kalitesinin İncelenmesi

Author :  

Year-Number: 2023-2(3)
Yayımlanma Tarihi: 2023-12-19 22:23:48.0
Language : İngilizce
Konu : Fizyoterapi ve Rehabilitasyon
Number of pages: 136-142
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

ÖZ

Giriş/Amaç: Omuz bölgesi fonksiyonellik açısından önemlidir ve anatomik yapısı nedeniyle yaralanmalara açıktır. Bakım veren annelerde bu bölge çok fazla strese maruz kalmış olabilir, ancak bakım verenannelerin üst ekstremite durumu hakkında çok az şey bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, engelli çocuğu olan annelerin omuz ağrısı, üst ekstremite işlevselliği ve yaşam kalitesi düzeylerini araştırmaktır.

Gereç ve Yöntem: Çalışmaya sadece fiziksel (PD), sadece zihinsel (MD) ve hem fiziksel hem zihinsel (BD) engelli çocuğu olan 79 anne dahil edildi. Engelli çocukların bağımsızlık düzeyini belirlemek için "Fonksiyonel Bağımsızlık Ölçeği" (WeeFIM) kullanıldı. Annelerin ağrısı Mc Gill Kısa Form Ölçeği ile değerlendirildi. Annelerde engellilik ve işlevsellik için sırasıyla Hızlı Kol, Omuz, El Sorunları Anketi ve Üst Ekstremite Fonksiyonel İndeksi kullanıldı. Annelerin yaşam kalitesini değerlendirmek için Nottingham Sağlık Profili (NSP) ölçeği uygulandı.

Bulgular: WeeFIM'e göre engelli çocukların hem fiziksel hem de zihinsel bağımsızlık düzeyi tüm alt ölçekler için diğer çocuklardan daha düşüktü (p<0.05). Annelerin ağrı, işlevsellik ve üst ekstremite engelliliği tüm gruplarda benzerdi (p>0.05). Annelerin yaşam kalitesi açısından fark yoktu (p>0.05).

Sonuç: Annelerin üst ekstremite fonksiyonları ve özürlülük düzeyleri benzer olduğu için omuz ağrıları özürlülük tiplerinde benzerdir. Psikolojik faktörlerin ağrı ve fonksiyonellik gibi fiziksel yüklere bağlı kas iskelet sistemi sorunlarını etkileyebileceğini ve birlikte değerlendirilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Keywords

Abstract

Background/Objective: The shoulder area is important in functionality and is open to injuries due to its anatomical structure. In caregiver mothers, this area may have been exposed to a lot of stress, yet we know little about the caregiving mothers’ upper extremity status.The aim of this study was to investigate the levels of shoulder pain, upper extremity functionality and quality of life of mothers with disabled children.

Methods: 79 mothers who had only physical (PD), only mental (MD) and both physical and mental (BD) disabled children were included in the study. The "Functional Independence Scale" (WeeFIM) was used to determine the level of independence of children with disabilities. The mothers were assessed with Mc Gill Short Form Scale for pain. Quick Arm, Shoulder, Hand Problems Questionnaire and Upper Extremity Functional Index were used for disability and functionality in the mothers, respectively. Nottingham Health Profile (NHP) scale was applied to assess the mothers' quality of life.

Results: The level of independence in both physical and mental of disabled children was lower than other children for all subscales according to WeeFIM (p<0.05). Mothers’ pain, functionality, and disability of upper extremities were similar to all groups (p>0.05). There was no difference in the quality of life for mothers (p>0.05).

Conclusion: Upper extremity functions and disability levels are similar as shoulder pain of mothers is similar according to disability type. We think that psychological factors may affect musculoskeletal problems related to physical loads such as pain, functionality and should be evaluated together.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics